ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Ο Δήμος Ιάσμου βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του νομού Ροδόπης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Η έκταση του Δήμου είναι 485,3 τ.χ και ο πληθυσμός του 13.810 σύμφωνα με την απογραφή του 2011.Ο Ίασμος, έδρα του Δήμου, βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 28 χιλιόμετρα από την Ξάνθη.                                                                                                    Οι πεδινές περιοχές και οι δασώδεις ορεινοί όγκοι συνθέτουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ιάσμου, καθώς πολλές μορφές ζωής επιβιώνουν γύρω και μέσα σ’ αυτό Το περιβάλλον είναι πλούσιο όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα με σπάνια είδη φυτών, άγρια άλογα και τους υπό εξαφάνιση λευκό γυπαετό και μαύρο πελαργό, οι οποίοι διαβιούν στα Θρακικά Μετέωρα. Στην νότια πλευρά του Δήμου απλώνεται η Βιστωνίδα  λίμνη, ένας υγροβιότοπος που προστατεύεται από την σύμβαση Ραμσάρ και η οποία κάθε χειμώνα φιλοξενεί πάνω από 200.000 υδρόβια πουλιά της Μεσογείου,  γνωστή επίσης από τους Άθλους του Ηρακλή, όταν διατάχθηκε να πάει στις Μυκήνες τους ανθρωποφάγους ίππους του βασιλιά Διομήδη.                                                                                                      Γύρω από την ιστορική Κωμόπολη του Ιάσμου και σε ακτίνα που κυμαίνεται από 3 έως 20 χιλιόμετρα συναντούμε τους πανέμορφους οικισμούς που απαρτίζουν το Δήμο Ιάσμου με διακριτικά πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά στους πληθυσμούς τους. Ο οικισμός του Κοπτερού, της Γαλήνης, του Μικρού Παλλαδίου και του Ιππικού αποτελούν αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς, ενώ  στη Διαλαμπή, το Παλλάδιο και το Γλυκονέρι ζουν και δραστηριοποιούνται κυρίως Σαρακατσάνοι, οι οποίοι αξιοποιούν την πλειοψηφία των στρεμμάτων του εύφορου κάμπου, που απλώνεται μπροστά στον Ίασμο. Η Αμβροσία, η Σάλπη και το Μωσαϊκό, όπως και ο Ίασμος αποτελούν πεδίο δραστηριοποίησης διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών ομάδων που συμβιώνουν αρμονικά και εργάζονται για την ευημερία του τόπου.   
Ο πρωτογενής τομέας είναι ο σημαντικότερος τομέας απασχόλησης στο Δήμο Ιάσμου. Στον πρωτογενή τομέα απασχολείται το 75% του ενεργού πληθυσμού. Τα κύρια αγροτικά προϊόντα της περιοχής είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, τα καπνά και η ντομάτα. Στον τομέα της κτηνοτροφίας,  συστηματική, σε ποσοστό 95,3%, είναι η ενασχόληση με την εκτροφή αιγοπροβάτων. Ο δευτερογενής τομέας στο Δήμο είναι σήμερα σε τροχιά ανάπτυξης με τη δημιουργία υποδομών μεταποίησης.  Προς την ίδια κατεύθυνση, και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, κινείται και ο τριτογενής τομέας με τη συστηματική ανάπτυξη, στο χώρο του Δήμου, υπηρεσιών όπως Τράπεζες, Ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, Σιδηροδρομικό  Σταθμό, καθώς και όλες τις υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο-Λύκειο).                                                            
Σήμερα, με την αξιοποίηση και ανάδειξη τουριστικών πόρων, με σημαντικές μέχρι τώρα και ήπιες παρεμβάσεις στον όγκο της Ορεινής Ροδόπης (δημιουργία καταφύγιου, χαράξεις μονοπατιών, χώροι αναψυχής κ.α.), επιτρέπεται η ανάπτυξη του ορειβατικού, περιπατητικού και οικολογικού τουρισμού, σε μια περιοχή επισήμως καταγεγραμμένη ως πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα, με πρωταγωνιστή τα κοπάδια των ελεύθερων κοντόσωμων αλόγων και τα σπάνια είδη αρπακτικών.                                       
Ο Δήμος Ιάσμου διαθέτει Πολιτιστικό Κέντρο  με αίθουσες για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Φιλαρμονική, Μουσική Σχολή, Αίθουσες διδασκαλίας Παραδοσιακών Χορών και παρουσιάζει μία έντονη Πολιτιστική Δράση.
Η στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου Ιάσμου επικεντρώνεται σήμερα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της δυναμικής του, η οποία εκπορεύεται κυρίως:  Από τη γεωγραφική Θέση του Δήμου αφενός, γιατί είναι στο μέσο της απόστασης μεταξύ δύο σημαντικών εμπορικών και διοικητικών κέντρων, της Κομοτηνής και της Ξάνθης, με τις οποίες συνδέεται οδικώς αλλά και σιδηροδρομικώς, και αφετέρου, λόγω της διέλευσης από το Δήμο της Εγνατίας Οδού, η οποία του προσδίδει ευρύτερες επικοινωνιακές δυνατότητες και με άλλα σημαντικά αστικά κέντρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας  και επιπλέον, ευκολότερη πρόσβαση σε αεροδρόμια και λιμάνια.